fbpx

Pukeutuminen

Vuosijuhlien pukukoodi on frakki tai tumma puku. Niitä ei kuitenkaan voi korvata smokilla tai saketilla. Frakkiin kuuluvat musta hännystakki, silkkisivunauhaiset housut, valkoinen frakkipaita, valkoinen frakkiliivi, kultaiset kalvosinnapit ja helmiäisrintanapit, sekä valkoinen solmuke. Taskuliina on valkea ja näkyy kapeana noin yhden (1) senttimetrin viiruna. Jalkineet ovat mustat kiiltonahkaiset ja sukat tummat. Frakin kanssa ei saa käyttää rannekelloa. Frakin kanssa voi käyttää taskukelloa vasemmanpuoleisessa taskussa kannettuna.

Etikettisäännön mukaan tumma puku on väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa.  Tumma puku on yksi- tai kaksirivinen ja sen kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa. Yksivärinen kangas voi olla pinnaltaan hillitysti kuvioitu, mutta siinä ei saa olla arkipukuihin kuuluvaa liituraitaa. Myös solmio tai solmuke on väriltään hillitty, rusetti on usein tumma ja kravatin yleinen väri on harmaa/hopeinen. Tumman puvun kanssa käytettävät jalkineet ovat mustat ja ohutpohjaiset, sukkien on myös noudatettava tummaa värimaailmaa.

Etikettisäännön mukaan daamin juhlapuku on kokopitkä, jonka helman tulee peittää kantajansa nilkat. Puku on yleensä avokaulainen ja olkaimeton, ja se on valmistettu juhlavasta materiaalista, kuten silkistä, satiinista, sametista tai sifongista. Juhlapuvun väri on vapaasti valittavissa, kunhan puku on tyylikäs ja arvokas.  Mikäli puku ei peitä olkapäitä, on naisen kannettava olkapäät peittävää hartiahuivia. Hartiahuivia tulee kantaa siihen asti, kunnes illan emäntä laskee oman hartiahuivinsa pois. Hiusten tulee olla kiinni, jos vain niiden pituus sen mahdollistaa.

Daamit voivat käyttää lisäksi hansikkaita, koruja ja laukkuja oman mieltymyksensä mukaisesti. Hansikkaiden tulisi ulottua kyynärpään yli. Mikäli nainen käyttää hansikkaita, tulee sormukset ja korut jättää niiden alle. Syödessä hansikkaat otetaan pois ja asetetaan tuolin selkänojalle. Daami voi halutessaan käyttää myös korukelloa. Laukku on yleensä samanvärinen puvun tai kenkien kanssa ja kooltaan pieni. Sen tulisi olla mielellään olkaimeton. Laukkua ei lasketa illallisella lattialle, vaan illallispöydällä lautasen oikealle puolelle.

 

Juhlan kulku

Etikettisäännön mukaan juhlaan tulee saapua ajoissa. Juhlasaliin olisi hyvä saapua avecin kanssa ja salin ovella tulee kätellä illan isännät. Kättelyn jälkeen tarjottava alkumalja tulisi ottaa vasempaan käteen ja lasia tulisi pitää kiinni sen jalasta. Tämän jälkeen siirrytään pöytiin: istuutua voi vasta, kun koko pöytäseurue on läsnä. Herrojen tulee auttaa viereiset daamit istumaan.

Juhla alkaa, kun seremoniamestarit pitävät aloituspuheenvuoron. Puheiden ja palkitsemisten aikana tulisi istua hiljaa paikoillaan. Pöydistä saa poistua vain tauoilla. Elektronisia laitteita ei ole suotavaa käyttää juhlan aikana. Juhlan lopussa on vapaa sana, jolloin kuka tahansa juhlavieras voi halutessaan ilmaista ajatuksensa muille juhlavieraille. Juhlien lopuksi pidetään tanssiaiset, joiden päätteeksi siirrytään jatkoille.

 

Ruokailu

Alkumaljan voi juoda, kun tulee hetki kohottaa malja. Alkumaljaa ei tarvitse juoda kerralla, mutta se olisi suotavaa juoda ennen alkuruoan saapumista pöytään. Alkuruoan ja jälkiruoan voi alkaa nauttimaan vasta, kun koko pöytäseurue on saanut annoksensa. Ruokailu aloitetaan ulommilla ruokailuvälineillä. Pääruoan voi aloittaa, kun kaikki vierustoverit pöydässä ovat saaneet annoksensa.  Jälkiruoka syödään lautasen yläpuolella olevilla aterimilla. Kaikki juomat alkumaljaa lukuun ottamatta tarjoillaan suoraan lasiin. Erityisruokavalion omaavat voivat kertoa asiasta suoraan tarjoilijalle.

 

Käytöstavat

Vuosijuhlat ovat vuoden hienoin ja arvokkain tapahtuma, jonka onnistumisen eteen hallitus ja vuosijuhlatiimi on tehnyt suuren työn, joten on hyvä vielä muistaa kunnioittaa tapahtumaa ja käyttäytyä sen arvokkuuden mukaisesti. Lauluja on hyvä käydä toivomassa tauoilla seremoniamestarilta ja vain käsiohjelmassa olevia lauluja voi toivoa. Seremoniamestaria pitää myös kunnioittaa, eli vaikka pöytäseurueessa olisikin mukava jutella, niin pyritään jättämään ylimääräinen keskustelu ruokailun ja taukojen yhteyteen. Vieraat tekevät juhlan, joten on hyvä muistaa käyttäytyä tilanteen mukaan.

English